پیش از این در مقاله “هیدرولیک چیست و اساس کار یک سیستم هیدرولیک چگونه است؟ ” و ” معرفی کامل اجزای سیستم هیدرولیک” در مورد اصول هیدرولیک و اجزای سیستم های هیدرولیکی صحبت کردیم. یکی از اجزای بسیار مهمی که در سیستمهای هیدرولیکی مورد استفاده قرار میگیرد، روغن هیدرولیک نام دارد. این روغن وظیفه روان کنندگی در قسمتهای مختلف سیستم هیدرولیکی را بر عهده داشته و اگر با کیفیت باشد، میتواند طول عمر بالایی نیز داشته باشد. از آنجایی که این روزها از سیستمهای هیدرولیکی در صنایع مختلف استفاده میشود، روغن هیدرولیک نیز در انواعی تولید و مورد استفاده قرار میگیرد. سرعت بخشیدن به قطعات مختلف سیستم هیدرولیکی از وظایف مهم روغن هیدرولیک است. اگر میخواهید با خواص روغن هیدرولیک و انواع مختلف آن آشنا شوید این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
فهرست مطالب
معرفی روغن هیدرولیکی و لزجت
روغن هیدرولیک با ویژگیهای مشخصی در سیستمهای هیدرولیکی مورد استفاده قرار میگیرد. با توجه به اینکه لزجت یک روغن هیدرولیکی چه میزان باشد میتوان از آن در سیستمهای هیدرولیکی مختلف استفاده کرد. لزجت به معنای مقاومت یک سیال در برابر جاری شدن آن است. اگر یک سیال به راحتی جریان پیدا کند یعنی لزجت آن کم است و اگر یک سیال با کندی جریان داشته باشد یعنی لزجت بسیار زیادی دارد.
در سیستمهای هیدرولیکی تعیین لزجت اهمیت بسیار بالایی داشته و باید از یک روغن مناسب برای آببندی بین قطعات متحرک آن استفاده کرد. اگر لزجت یا ویسکوزیته یک سیال زیاد باشد باعث افزایش مقاومت آن در برابر جاری شدن و افزایش توان مصرفی نیز میشود. لزجت بالا باعث افزایش دما و افت فشار نیز خواهد شد که برای بررسی انواع علت افت فشار پمپ هیدرولیک، میتوانید مقاله آن را مطالعه کنید. اگر لزجت یک روغن پایین باشد باعث مشکلاتی مانند نشت درونی قطعات، ساییدگی زیاد قطعات و کاهش راندمان پمپ میشود. برای تعیین ویسکوزیته یا لزجت یک سیال میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد.
کاربرد انواع روغن هیدرولیک
روغنهای هیدرولیکی با توجه به تنوع زیاد خود کاربردهای وسیعی دارند. از کاربردهای این روغنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انتقال توان
انتقال توان به عنوان وظیفه مهم روغنهای هیدرولیکی شناخته میشود. در سیستمهایی که میزان خوردگی قطعات بالا باشد و بخواهیم انرژی را با توان بسیار بالایی منتقل کرد میتوان از روغن هیدرولیکی استفاده کرد. این روغن باعث میشود که در این سیستمها توانهای بسیار بالا بدون خوردگی و اصطکاک منتقل شوند.
خنککاری تجهیزات
از کاربردهای دیگر روغن هیدرولیکی میتوان به خنککاری تجهیزات هم اشاره کرد. از آنجایی که سرعت تبدیل انرژی در سیستمهای هیدرولیکی بسیار بالا است گرمای زیاد تولید میشود که باید آن را با استفاده از یک روغن مناسب خنثی کرد. برای جلوگیری از آسیب رسیدن به تجهیزات سیستمهای هیدرولیکی در اثر افزایش دما میتوان از یک روغن هیدرولیکی با ویسکوزیته مناسب استفاده کرد.
پاکشدن تجهیزات
پاک کنندگی تجهیزات نیز از دیگر کاربردهای روغنهای هیدرولیکی است. اگر از یک فیلتر مناسب در این سیستمها استفاده شود و در سر راه گردش روغن قرار گیرد از آسیب رسیدن به تجهیزات جلوگیری شده و باعث پاک شدن آنها خواهد شد.
گرید های روغن هیدرولیک
روغنهای هیدرولیکی دارای گریدهای مختلفی هستند که از پرکاربردترین آنها میتوان به گرید ۴۶ و ۶۸ اشاره کرد. از نظر سطح کیفیت نیز روغنهای هیدرولیکی دارای ۳ سطح با درجات مقاومت مختلف هستند. با توجه به اینکه نیاز به چه گرانروی و مقاومتی در سیستمهای هیدرولیکی وجود داشته باشد باید از انواع روغن هیدرولیکی استفاده کرد.
این روغنها به انواع مختلف روغن پایه معدنی بدون مواد افزودنی، روغنهای گردشی و روغن هیدرولیک ماشین ابزار تقسیم میشوند. این دستهبندی بر اساس سطح کیفیت روغنهای هیدرولیکی است که امروزه با پیشرفت فناوری و تکنولوژی در بازار به فروش میرسند.
انتخاب روغن هیدرولیک
برای انتخاب یک روغن هیدرولیکی مناسب باید به نکات مختلفی توجه داشت. از این نکات میتوان به خواص فیزیکی این روغن اشاره کرد. خواص فیزیکی شامل چگالی، کاویتاسیون، انبساط حرارتی و… میشود. سازگاری یک روغن هیدرولیکی اهمیت زیادی در انتخاب آن خواهد داشت. از نکات مهم دیگر در انتخاب این روغن میتوان به توانایی کارکرد آن در دمای بالا نیز اشاره کرد.
با توجه به اکسیداسیون و مقاومت حرارتی یک روغن باید آن را انتخاب کرد. مقاوم بودن روغنهای هیدرولیکی در برابر حرارت و ضد اشتعال بودن آنها نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. از نکات دیگر میتوان به روغن کاری نیز اشاره کرد. روغن کاری شامل توانایی حمل بار، تغییرات ویسکوزیته در برابر تغییر دما و سطح کیفی روانکاری میشود. خاصیت الکتریکی از دیگر نکات مهم در انتخاب روغن هیدرولیکی است.
روغن های هیدرولیک مختلفی با مشخصات شیمیایی و فیزیکی مختلف به تولید می رسند که هر کدام مناسب شرایط کاری مناسب خود است. شما باید همانند پمپ هیدرولیک و سیلندر هیدرولیک که باید انتخاب آن ها کاملا متناسب با کاربرد سیستم شما باشد، باید روغن مناسب نیز برای سیستم خود انتخاب کنید که با تمام شرایط کاری سیستم مطابقت داشته باشد.
مطالعه تکمیلی: ” جدول انتخاب پمپ هیدرولیک ”
زمان تعویض روغن هیدرولیک
در سیستمهای هیدرولیکی باید از یک روغن با کیفیت استفاده کرد تا طول عمر بالایی داشته باشد. در صورتی که این روغن کیفیت خود را از دست دهد و زمان تعویض آن فرا برسد بعد حتماً آن را تعویض کرد. در هنگام تعویض روغن باید به نکات مختلفی توجه داشته باشید. هیچگاه نباید دو روغن را با یکدیگر ترکیب کنید؛ زیرا روغنها خواص مختلفی داشته و این باعث میشود که عملکرد مناسبی در سیستم هیدرولیکی به وجود نیاید. برای تعویض روغن هیدرولیکی باید آن را به طور کامل خارج کرده و روغن جدید را وارد این سیستم کنید.
از علائم نشان دهنده عدم کیفیت روغن سیستم هیدرولیکی و نیاز به تعویض آن میتوان به تغییر رنگ ظاهری روغن اشاره کرد. کف کردن روغن و استشمام بوی سوختگی از آن و همچنین بالا رفتن میزان گرانروی روغن از دیگر علائمی هستند که شما باید روغن هیدرولیکی را عوض تعویض کنید. از دیگر این علائم میتوان به مات شدن رنگ ظاهری روغن، کاهش میزان سطح آن و آلودگی با توجه به اکسیده شدن آن اشاره کرد. اگر در یک سیستم هیدرولیکی با چنین علائمی مواجه شدید حتماً روغن آن را به طور کامل خارج کرده و یک روغن جدید را مورد استفاده قرار دهید.
سخن پایانی
همانطور که در این مطلب توضیح دادیم روغنهای هیدرولیکی انواع مختلفی دارند که با خواص گوناگون خود در سیستمهای هیدرولیکی مورد استفاده قرار میگیرند. این روغنها باعث سرعت بخشیدن به کار سیستم هیدرولیکی و حرکت قطعات مختلف آن خواهند شد. اگر بخواهید یک روغن مناسب را انتخاب کنید باید به خواص فیزیکی و شیمیایی آن توجه داشته باشید. مجموعه صنعت هیدرولیک انواع تجهیزات هیدرولیکی و روغن هیدرولیک را با کیفیت بسیار بالا و قیمتی مناسب به فروش میرساند. در صورتی که نیاز به این محصول داشته باشید، میتوانید از طریق همین سایت سفارش خود را ثبت کنید. برای دریافت اطلاعات و مشاوره با ما تماس بگیرید تا همکاران ما اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهند.