مقالات

پرکاربردترین پمپ های مورد استفاده در صنایع پتروشیمی

پمپ های مورد استفاده در پتروشیمی

پمپ های مورد استفاده در پتروشیمی از تنوع بالایی برخوردار هستند. هرکدام از این پمپ‌ها ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارند. شما با توجه به این ویژگی‌ها می‌توانید کاربری خاصی را هم انتظار داشته باشید. همان‌طور که احتمالاً بدانید پمپ از جمله دستگاه‌هایی است که به صورت‌های خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 در صنایع پتروشیمی استفاده از پمپ هیدرولیک بسیار رواج دارد؛ چرا که در این صنعت مواد شیمیایی گوناگونی تولید می‌شوند و برای انتقال و جابجایی مواد شیمیایی مایع هم نمی‌توان کارایی انواع پمپ را نادیده گرفت؛ به همین دلیل، ما تصمیم گرفتیم تا در مورد انواع مختلف پمپ که در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرند، دراین مقاله از سری مقاله‌های صنعت هیدرولیک با شما عزیزان بیشتر صحبت کنیم.

انواع پمپ مورد استفاده در پتروشیمی

در صنعتی مانند پتروشیمی با توجه به ماهیت ماده تولیدی از پمپ‌های گوناگونی جهت پمپاژ کردن و منتقل کردن آن‌ها استفاده می‌شود، اگر بخواهیم به صورت کلی با شما صحبت کنیم، معمولا دو نوع پمپ دینامیکی و جابجایی مثبت در صنعت پتروشیمی کاربرد دارند که پمپ‌های گوناگون مورد کاربرد در پتروشیمی، همگی در دسته‌بندی این دو نوع جای می‌گیرند. برخی از پمپ‌ها کارایی بیشتری دارند، ولی برخی دیگر از آن‌ها در شرایط خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله پمپ‌های مورد استفاده در پتروشیمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد که شامل:

1.      پمپ سانتریفیوژ

یکی از پمپ های مورد استفاده در پتروشیمی پمپ سانتریفیوژ است که این پمپ در دسته‌بندی پمپ‌های دینامیکی قرار گرفته و عمدتاً برای پمپاژ کردن سیالاتی به کار می‌رود که ویسکوزیته بسیار کمی دارند. احتمالاً بدانید که در صنایعی همچون نفت و گاز معمولاً مواد شیمیایی دارای غلظت‌های متفاوتی هستند که برای جابجا کردن مواد شیمیایی که غلظت پایینی دارند، استفاده از این نوع پمپ در صنایع پتروشیمی بسیار مناسب است.

 در بین تولیدات شرکت‌های پتروشیمی، عمدتاً مواد شوینده مایع، رنگ‌های رقیق و مواد شیمیایی تولیدی دیگر این چنینی را پمپ‌های سانتریفیوژ انتقال می‌دهند و به همین دلیل،این نوع پمپ یکی از پرکاربردترین پمپ‌ها در این صنعت به شمار می‌آید.

2.      پمپ دوزینگ

احتمالاً در دسته‌بندی پمپ‌های جابجایی مثبت با نام پمپ دوزینگ هم آشنا شده‌اید. این نوع پمپ قادر است مقدار مشخصی از مواد را در صنعت پتروشیمی انتقال دهد. به دلیل اینکه در صنعت پتروشیمی مواد اسیدی، سمی و خورنده بسیاری وجود دارند، برای تولید کردن محصولات شیمیایی باید تنها مقدار معینی از هر ماده با یکدیگر ترکیب شوند و همین خاطر، در صنایعی همچون پتروشیمی استفاده از پمپ دوزینگ بسیار کاربرد دارد.

بیشتر بخوانید   پمپ کوپل شده با الکترو موتور

3.      پمپ پیستونی

در بین معرفی انواع پمپ های مورد استفاده در پتروشیمی نباید پمپ پیستونی را هم فراموش کرد. این نوع پمپ رفت و برگشتی برای پمپاژ سیالات با مکانیزم رفت و برگشت مورد کاربرد قرار می‌گیرد. معمولاً به واسطه ساختار این نوع پمپ، فشار بسیار بالایی را می‌تواند تحمل کند و بهترین نوع پمپ برای منتقل کردن مواد شیمیایی است که غلظت بالایی دارد. معمولاً برای پمپاژ کردن مواد شیمیایی دارای ویسکوزیته بالا، سوخت‌های سنگین و رنگ‌های غلیظ که در صنایع پتروشیمی تولید می‌شوند، استفاده از پمپ پیستونی بسیار انتخاب ایده آلی به نظر می‌رسد.

4.      مونو پمپ

مونو پمپ هم یکی دیگر از پمپ‌های مورد استفاده در صنعت پتروشیمی به حساب می‌آید که در دسته‌بندی پمپ‌های جابجایی مثبت قرار می‌گیرد. این پمپ برای منتقل کردن و پمپاژ سیالات ویسکوزیتی کاربرد دارد. شاید شما نام‌های دیگر آن مانند پمپ غلیظ‌کش، تک اسکرو، پمپ حفره‌اییا پمپ مارپیچرا هم شنیده باشید.

 این نوع پمپ ۱ تا ۱۵۰ متر مکعب در ساعت میزان دبی خود را مشخص می‌کند و فشار آن هم از ۶ تا ۴۰ بار می‌تواند متفاوت باشد. مونو پمپ غلظت‌ها و فشارهای گوناگونی را برای پمپاژ پوشش می‌دهد و می‌توان به صورت دائم روی کارایی آن حساب کرد. برای پمپاژ کردن مواد شیمیایی با غلظت بالا این پمپ گزینه ایده‌آلی به شمار می‌آید. در این بین، تعمیر و نگهداری آسان هم از جمله مزایایی است که به هیچ عنوان نمی‌توان نادیده گرفت.

5.      پمپ دیافراگمی

پمپ دیافراگمی هم در دسته‌بندی پمپ های مورد استفاده در پتروشیمی قرار می‌گیرد. این پمپ جابجایی مثبت به خاطر طراحی منحصر به فردی که دارد، به راحتی به منتقل کردن حجم بالایی از مایعات کمک می‌کند و به همین خاطر است که در صنعت پتروشیمی یک پمپ کاربردی و ایده‌آل خصوصاً برای منابع نفتی به شمار می‌آید. حقیقت ماجرا این است که این نوع پمپ به دلیل اینکه در مقابل سایش بسیار مقاوم است، در مقایسه با پمپ‌های دیگر کارایی به مراتب بالاتری دارد. توجه داشته باشید که اصطکاک کمتر پمپ دیافراگمی باعث می‌شود تا در هنگام منتقل کردن مواد شیمیایی ساینده بتواند یک گزینه کاربردی و ایده‌آل به شمار آید.

6.      پمپ دنده ای

یکی دیگر از پمپ های مورد استفاده در پتروشیمی پمپ دنده‌ای نام دارد. کارایی این پمپ را نمی‌توان نادیده گرفت. این پمپ دارای دو نوع داخلی و خارجی بوده که عملکردی تقریباً مشابه دارند، اما از لحاظ ساختار و طراحی یک سری قابلیت‌هایی را به صورت منحصر به فرد به خود اختصاص می‌دهند.

بیشتر بخوانید   فلو کنترل آتوس ATOS

یکی از تفاوت‌های اصلی که می‌توان برای انواع پمپ دنده‌ای در صنعت پتروشیمی بیان کرد، مربوط به ویسکوزینه سیال است که می‌تواند محدوده کارایی پمپ را مشخص کند. برای سیالاتی که ویسکوزیته آن‌ها متوسط است، استفاده از پمپ دنده خارجی گزینه قابل قبول‌تری به شمار می‌آید، ولی برای پمپاژ کردن سیالاتی که ویسکوزیته بالایی دارند، پمپ دنده داخلی مورد بهره قرار می‌گیرد. پمپ دنده‌ای قادر به جابجایی انواع روغن‌هایی است که ویسکوزیته آن‌ها بالا بوده و می‌توان به قیر، مواد پلیمری و دیگر محصولات شیمیایی دیگر این چنینی اشاره کرد.

7.      پمپ پلانجر

پمپ پلانجر هم به عنوان یک پمپ رفت و برگشتی در مقایسه با پمپ پیستونی باعث ایجاد فشار بالا می‌شود و به همین خاطر، برای پمپاژ موادی که ویسکوزینه بالایی دارند، گزینه ایده‌آل‌تری به شمار می‌آید. پمپ پلانجر  برای پمپاژ کردن سیالات چسبناک و مواد سنگین به کار می‌آید.

این نوع پمپ بهترین نوع پمپی است که برای تزریق مواد شیمیایی مورد کاربرد قرار می‌گیرد. از جمله مزایایی که می‌توان برای پمپ پلانجر بیان کرد، این است که از قابلیت خود پر کردن برخوردار است و همان‌طور که گفته شد فشار بسیار بالایی را می‌تواند به راحتی تولید کند و به جابجایی سیالات و مواد سنگین بپردازد. البته ناگفته نماند که در برخی از شرکت‌های پتروشیمی، به واسطه هزینه نگهداری بالایی که این پمپ دارد، خرید آن مدنظر قرار نمی‌گیرد و معمولاً از پمپ پیستونی به صورت هوشمندانه‌تری می‌توان استفاده کرد.

سخن پایانی

در مورد انواع پمپ های مورد استفاده در پتروشیمی در این مقاله از سری مقاله‌های صنعت هیدرولیک با شما کاربران عزیز صحبت کردیم. همان‌طور که گفته شد، استفاده از پمپ در صنایع مختلف بسیار رواج دارد که در پتروشیمی به خاطر تولید مواد شیمیایی با غلظت‌های متفاوت، کاربرد انواع پمپ بیشتر احساس می‌شود و هرکدام از پمپ‌هایی که نام بردیم، از ویژگی‌ها و قابلیت‌های خاصی برخوردار هستند که به شکلی کارایی خود را در این صنعت به رخ می‌کشند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *