مقالات

داغ شدن سیستم هیدرولیک چه دلایلی دارد؟ آیا خطرساز است؟

پاره شدن شیلنگ سیستم هیدرولیک

اگر با سیستم‌های هیدرولیک سر و کار داشته باشید، احتمالاً تا به حال شاهد داغ شدن آن‌ها بوده‌اید. در عصر حاضر، سیستم‌های هیدرولیک در بسیاری از صنایع و تجهیزات مورد استفاده قرار گرفته و نقشی اساسی دارند. همانطور که در مقاله ” هیدرولیک چیست و اساس کار یک سیستم هیدرولیکی چگونه است” توضیح دادیم که عملکرد این نوع سیستم، به انرژی مکانیکی و تبدیل آن به انرژی سیال وابسته بوده و به کمک آن، نیرو را انتقال می‌دهد. داغ شدن سیستم هیدرولیک همانند کاویتاسیون (پیشنهاد میکنیم مقاله ” کاویتاسیون چیست ” را مطالعه کنید)، یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که برای این نوع سیستم اتفاق می‌افتد. اما چرا سیستم‌های هیدرولیک داغ می‌شوند؟ آیا این مسئله، نشانه‌ای از وجود خرابی و مشکل در سیستم است؟ ادامه به پاسخ این پرسش‌ها خواهیم پرداخت.

دلایل داغ شدن سیستم هیدرولیک

عوامل زیادی ممکن است که در داغ شدن سیستم هیدرولیک نقش داشته باشند. از جمله دلایل این مشکل می‌توانیم به مواردی نظیر تراکم روغن هیدرولیک، انسداد فیلترها، نقص در عملکرد پمپ هیدرولیک یا شیرهای هیدرولیک، رطوبت در سیستم یا خرابی در قطعات سیستم، اشاره کنیم. افزایش تراکم روغن در این مجموعه، تاثیر مستقیمی بر افزایش دمای سیستم داشته و آن را گرم خواهد کرد؛ همین امر سبب شده تا تعمیر پمپ هیدرولیک، راهکاری عالی برای رفع این مشکل باشد. از دیگر دلایل داغ شدن سیستم هیدرولیک می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • زمانی که روغن هیدرولیک از اجزای سیستم نظیر پمپ، شیرها و سیلندرها عبور می‌کند، با اصطکاک مواجه خواهد شد؛ همین اصطکاک در نهایت می‌تواند باعث افزایش دمای روغن و به تبع آن، افزایش دما در سیستم شود.
  • وظیفه فیلترها در سیستم هیدرولیک، جلوگیری از ورود ذرات خارجی به مجموعه است. اگر این فیلترها دچار انسداد شوند، ذرات خارجی قادر خواهند بود تا وارد سیستم شده و با بیشتر کردن اصطکاک، به افزایش دمای روغن، دامن بزنند.
  • وظیفه انتقال نیرو در این سیستم بر عهده پمپ و شیر است. اگر این دو جزء سیستم دچار مشکل شوند، در نهایت باعث افزایش اصطکاک و داغ شدن سیستم خواهند شد.
  • از آنجا که رطوبت باعث کاهش ویسکوزیته روغن هیدرولیک می‌شود، طبیعی است که به بیشتر شدن اصطکاک و دمای روغن، دامن بزند.
  • اگر یکی از قطعات سیستم هیدرولیک مانند پمپ، شیرها و سیلندرها دچار مشکل شود، شاهد داغ شدن مجموعه خواهیم بود.

بیشتر بخوانید :جدول انتخاب پمپ هیدرولیک ” ٍ

آیا داغ شدن سیستم هیدرولیک خطرناک است؟

در صورت داغ شدن سیستم هیدرولیک و روغن آن، میزان اکسید شدن روغن افزایش یافته و ویسکوزیته آن، کاهش خواهد یافت؛ این مسئله، کاملاً تاثیر منفی خود را در روند کار سیستم به نمایش می‌گذارد. با بالا رفتن دما در مجموعه، احتمال آسیب دیدن اجزا و آب بندها و شیلنگ‌ها، بیشتر شده و با کاهش گرانروی روغن، همراه خواهد بود. در این وضعیت، ویژگی روانکاوی روغن کم شده و همین امر هم به افزایش دمای سیستم هیدرولیک، کمک می‌کند. اگر به سرعت برای رفع این مشکل اقدام نشود، خسارات زیادی به مجموعه وارد خواهد شد.

چرا روغن هیدرولیک بیل مکانیکی داغ می‌شود؟

بیل مکانیکی، یکی دیگر از ماشین‌آلاتی است که از سیستم هیدرولیک استفاده می‌کند. طبیعی است که این ماشین هم به مشکل داغ شدن سیستم هیدرولیک، دچار شود. از شایع‌ترین دلایل این امر می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • در صورتی که فشار زیادی به پمپ هیدرولیک بیل مکانیکی وارد شود، طبیعی است که دمای روغن آن نیز افزایش پیدا کند.
  • این درست است که این ماشین برای جابه‌جا کردن بارهای سنگین طراحی شده است؛ اما در صورتی که بارها و بدون فاصله، اجسامی سنگین را بلند کند، باعث داغ شدن روغن آن خواهد شد.
  • اگر از روغن نامناسبی برای سیستم هیدرولیک استفاده شده یا روغن در حالت خشک باشد، منجر به بالا رفتن دمای روغن خواهد شد.
  • فیلتراسیون نامناسب ممکن است منجر به ایجاد مواد شومیزده در روغن شده و سبب بالا رفتن دمای آن شود.
  • بر کسی پوشیده نیست که محیط کار هم می‌تواند روی میزان فشار وارد شده بر سیستم، نقش داشته باشد؛ به عنوان مثال، در محیط کاری گرم، دمای روغن نیز افزایش خواهد داشت.
  • از دیگر دلایل داغ شدن روغن هیدرولیک می‌توانیم به نشتی هیدرولیک، انسداد در لوله‌های هیدرولیک و عدم تعویض روغن به موقع، اشاره کنیم.

پیشنهاد میکنیم برای مطالعه نکاتی راجع به نحوه انتخاب روغن هیدرولیک، مقاله ” روغن هیدرولیک چیست ” را مطالعه کنید. 

روش‌هایی برای جلوگیری از داغ شدن روغن سیستم هیدرولیک

با رعایت نکات و روش‌های زیر، به سادگی قادر خواهید بود تا از داغ شدن روغن سیستم هیدرولیک، جلوگیری کرده و در کنار افزایش بازده، میزان عمر مفید آن را افزایش دهید.

  • ضروری است که برای سیستم هیدرولیک مدنظر خود، از سیال هیدرولیک مناسبی استفاده کنید. این سیال باید از ویسکوزیته و بازه دمایی متناسب با تجهیزات و شرایط کاری شما، برخوردار باشد.
  • همیشه اطمینان حاصل کنید که مقدار روغن هیدرولیک سیستم در سطح مناسبی قرار داشته باشد؛ چرا که با پایین بودن سطح سیال، سیستم نمی‌تواند به خوبی خنک شده و داغ خواهد شد.
  • توصیه می‌کنیم که از سنسورهای دما برای بررسی دائمی دمای سیال هیدرولیک، استفاده کنید؛ با تحت نظر داشتن هر گونه نوسان دمایی در سیستم، قادر خواهید بود تا در صورت وجود مشکل، به سرعت برای رفع آن، اقدام کنید.
  • برای داشتن دمایی پایدار، لازم است تا ظرفیت سیستم هیدرولیک برای دفع گرما از با گرمایی آن، بیشتر باشد. در صورتی که مجموع توان ورودی از بین رفته برای گرما، از میزان گرمای تلف شده، پیشی بگیرد، سیستم هیدرولیک بیش از اندازه گرم خواهد شد. ظرفیت خنک‌کننده نصب شده در سیستم، وابسته به نوع هیدرولیک و موارد استفاده آن بوده و در اکثر موارد، در بازه 25 تا 40 درصد توان ورودی قرار می‌گیرد.
  • ضروری است تا سیستم‌های خنک‌کننده را به تنظیمات سیستم هیدرولیک خود، اضافه کنید. از جمله روش‌های خنک‌کننده می‌توان مواردی مثل خنک‌کننده با هوا، خنک‌کننده با آب و مبدل‌های حرارتی را نام برد.
  • اگر سیستم هیدرولیک به خوبی طراحی شده و ظرفیت کافی برای تحمل بار و شرایط عملیاتی را داشته باشد، کم‌تر داغ خواهد کرد. این در حالی است که در یک سیستم با اندازه نامناسب، فشار زیادی به قطعات وارد شده و باعث گرم شدن آن‌ها خواهد شد.

همچنین ما در مقاله ” 5 نکته حیاتی برای نگه داری روغن هیدرولیک ” به توضیحاتی کاملتر در خصوص جلوگیری از داغ شدن روغن هیدورلیک پرداخته ایم. 

سخن پایانی

عوامل و دلایل زیادی در داغ شدن سیستم هیدرولیک نقش دارند. در صورت داغ شدن سیستم هیدرولیک شما، پیش از هر چیز باید علت مشکل را پیدا کرده و بلافاصله برای رفع آن اقدام کنید تا دچار خسارات مالی نشوید. با رعایت نکات و روش‌های گفته شده، قادر خواهید بود تا احتمال داغ شدن سیستم هیدرولیک خود را به طرز چشمگیری کاهش دهید.

امتیاز دهید
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 4 =