مقالات

5 نکته حیاتی برای نگهداری روغن هیدرولیک

بشکه های روغن هیدرولیک

یکی از اساسی ترین اجزای یک سیستم هیدرولیک، روغن هیدرولیک است. ویژگی ها و خصوصیات روغن های هیدرولیک اثر قابل توجهی رو عملکرد و راندمان سیستم های هیدرولیک می گذارد. نگه داری صحیح از روغن هیدرولیک سبب افزایش عمر مفید سیستم هیدرولیک شده و از خرابی زودهنگام آن می تواند جلوگیری نماید.

آیا روغن هیدرولیک دارای تاریخ انقضا است؟

در مورد نگهداری روغن هیدرولیک باید در نظر داشته باشید که آیا این ماده دارای تاریخ انقضا است یا خیر؟ بهتر است بدانید روغن هیدرولیک نیز مانند محصولات دیگر دارای تاریخ انقضا است. توجه کنید فرقی ندارد که روغن هیدرولیک بسته‌بندی شده باشد یا آن را استفاده کرده باشید به هر حال در هر دو مورد، این ماده دارای تاریخ انقضا است. به این صورت که هنگام خرید روغن هیدرولیک دست نخورده شما می‌توانید به تاریخ انقضای آن رجوع کرده و از سالم بودن آن مطمئن شوید.

 همچنین در صورتی که از این ماده استفاده کرده‌اید نیز باید بدانید که روغن هیدرولیک استفاده شده دارای تاریخ انقضا است و شما پس از گذشت مدتی استفاده باید آن را تعویض کنید. میزان تاریخ انقضای روغن هیدرولیک استفاده شده بسته به نوع دستگاه‌ها و تجهیزات و میزان دمای آن می‌تواند متفاوت باشد. اما طبق یک استاندارد کلی چیزی حدود ۶ ماه تا ۲سال زمان برای انقضای این مواد در نظر گرفته می‌شود. البته روغن‌های بسته‌بندی به دلیل اینکه با اکسیژن هوا ترکیب نشدند ماندگاری بیشتری دارند و شما می‌توانید تا چندین سال آن را نگهداری کنید.

قبل از استفاده از روغن هیدرولیک از نوع آن مطلع شوید تا برای انواع پمپ هیدرولیک مانند پمپ دنده ای یا Gear Pump مناسب باشد.

روش صحیح نگهداری روغن هیدرولیک

بررسی دقیق روش صحیح نگهداری روغن هیدرولیک از اهمیت فراوانی برخوردار است توجه کنید که این روغن‌ها مواد ارزانی نیستند، همچنین تعویض آنها یا نظافت سیستم‌های آلوده شده نیز بسیار وقتگیر بوده و گران تمام می‌شود. به همین دلیل نگهداری صحیح روغن‌های هیدرولیک در انبار و داخل سیستم‌های هیدرولیک اهمیت زیادی دارد. در ادامه نکاتی که شما می‌توانید برای نگهداری بهتر و پیشگیری از آلوده شدن یا فاسد شدن این روغن‌ها انجام دهید را معرفی می‌کنیم:

  1. بهتر است داخل انبارها بشکه‌های روغن را به پهلو قرار داده و آنها را زیر چادر یا سقف نگهداری کنید.
  2. هنگامی که می‌خواهید درب بشکه‌ها را باز کنید سطح آنها را کاملاً بشویید تا هیچ گونه آلودگی یا مواد خارجی وارد روغن نشود.
  3. به منظور منتقل کردن روغن‌ها از بشکه به سیستم از شلنگ و ظرف‌های تمیز و استرلیزه استفاده کنید؛ همچنین در صورتی که می‌خواهید برای انتقال روغن از پمپ کمک بگیرید بهتر است پمپی را انتخاب کنید که فیلتر آن ۲۵ میکرونی باشد.
  4. بهتر است مدخل ورودی روغن به یک توری ۲۰۰ مش مجهز باشد.
  5. بهتر است با آب بندی کامل از آلوده شدن روغن جلوگیری کنید؛ علاوه بر این از صافی و فیلترهای مناسب برای خطوط این سیستم استفاده کنید.
بیشتر بخوانید   پمپ دبی متغیر چیست؟ مکانیزم عملکرد این پمپ ها چگونه است؟

آیا نفوذ هوا در روغن هیدرولیک باعث ایجاد مشکل می‌شود؟

از موضوعات مهمی که درباره نگهداری روغن هیدرولیک به وفور بررسی می‌شود این است که آیا نفوذ هوا به داخل روغن می‌تواند مشکل به وجود بیاورد یا خیر؟ در پاسخ باید بگوییم که نفوذ هوا در این ماده سبب بروز مشکلات عدیده‌ای می‌شود که این مشکلات شامل موارد زیر است:

  • کاهش چگالی روغن
  • خرابی قطعات هیدرولیک
  • کاهش مدول بالک
  • افزایش ناچیز ویسکوزیته

زمانی که حباب‌های هوا به داخل پمپ هیدرولیکی یا دیگر قطعات سیستم هیدرولیکی نفوذ می‌کنند به دلیل فشردگی ناگهانی دچار آدیاباتیک می‌شوند و در نتیجه می‌توانند دمای محیط را بالا ببرند. البته این‌ موضوع می‌تواند سبب خراب شدن بیشتر تجهیزات و قطعات سیستم‌های هیدرولیکی از جمله پمپ شود و در این مواقع نیاز است تا شما هزینه‌های گزافی را صرف کنید تا بتوانید قطعات نو و جدید را خریداری کرده و اقدام به تعویض روغن هیدرولیک کنید.

میزان ماندگاری روغن هیدرولیک

اگر بخواهیم به طور دقیق‌تر به این سوال پاسخ دهیم که میزان ماندگاری روغن هیدرولیک چقدر است؟ باید بگوییم که فاکتورهای زیادی مثل میزان آلودگی‌های محیط، شرایط کار، نوع برند روغن و دمای محیط و سیستم هیدرولیک می‌تواند در میزان ماندگاری این محصول بیشترین تاثیر را داشته باشد. در صورتی که روغن هیدرولیک از کیفیت بالایی برخوردار باشد و در شرایط سخت با دمای زیاد هم نگهداری نشود شما می‌توانید با خیال راحت حداقل تا ۶ ماه از آن استفاده کنید؛ البته با برنامه خوب برای آنالیز روغن می‌توان بیش از ۱ تا ۲ سال هم از آن استفاده کرد.

 در اغلب دستگاه‌ها و تجهیزات صنعتی دمایی که روغن درون آن قرار می‌گیرد ۶۰ درجه سانتیگراد است که ممکن است برخی مواقع تا ۸۵ درجه نیز نوسان داشته باشد. اگر روغن هیدرولیک در دماهای بالاتر از ۸۵ درجه به مدت طولانی قرار بگیرد عمر و ماندگاری آن کاهش قابل توجهی پیدا می‌کند، زیرا با سرعت بالاتری فرایند اکسیداسیون انجام می‌گیرد.

 در نظر داشته باشید سرعت اکسیداسیون در ازای هر ۱۰ درجه افزایش باعث نصف شدن طول عمر روغن می‌شود. پس علاوه بر توجه به تاریخ انقضای درج شده روی بشکه یا بطری‌های روغن هیدرولیک، نیاز است تا شرایط محیط و وضعیت سیستم‌های هیدرولیکی را نیز بررسی کنید تا در نهایت میزان ماندگاری دقیق این ماده را متوجه شوید.

اگر روغن هیدرولیک به صورت صحیح و استاندارد نگهداری نشود چه مشکلی به وجود می‌آید؟

در صورتی که روغن هیدرولیک درون سیستم به خوبی نگهداری نشود این کار می‌تواند سبب آسیب رسیدن به قسمت‌های مختلف سیستم شود. علاوه بر این ممکن است پس از گذشت مدتی این روغن همه خاصیت خود را به طور کامل از دست داده و دیگر نتواند به کارکرد سیستم هیدرولیک مثل پمپ هیدرولیک پره ای کمک کند. نگهداری نکردن صحیح از این سیال باعث می‌شود تا زودتر از تاریخ مشخص شده خراب بشود و نیاز باشد تا شما دوباره اقدام به صرف هزینه‌های گزاف کرده و آن را خریداری کنید.

 برای نگهداری صحیح و استاندارد روغن هیدرولیک نیاز است تا شما به طور مرتب دمای سیستم را بررسی کرده و میزان آلودگی و ذرات معلق موجود در روغن را بررسی کنید. همچنین در صورتی که متوجه ایجاد هرگونه مشکل برای روغن شدید نیاز است تا هرچه سریعتر آن را تعویض کرده و از روغن‌های مناسب و درجه یک استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید   هیدرولیک چیست؟ اساس کار یک سیستم هیدرولیکی چگونه است؟

نقش کنترل دما در نگهداری روغن هیدرولیک

نه تنها دمای زیاد می‌تواند سبب اکسید شدن روغن هیدرولیک شود، پایین بودن دما نیز می‌تواند مشکلاتی مانند میعان بخار آب در مخزن روغن و ایجاد بروزکاویتاسیون را به همراه بیاورد. پس همواره در مبحث نگهداری روغن هیدرولیک بررسی و کنترل دما از موارد مهم به حساب می‌آید.

 هنگامی که دما بیش از اندازه افزایش پیدا کند و پس از گذشت مدتی اقدامی برای تعویض آن صورت نگیرد در این مواقع نیاز است تا از یک سیستم خنک کننده مانند چیلر یا برج خنک کننده استفاده شود و به طور مرتب شما باید بررسی کنید که آیا سیستم به درستی کار می‌کند یا خیر؟

 زمانی که دما به خوبی کنترل نشود هوای داخل روغن افزایش پیدا کرده و وجود حباب و هوای زیاد نیز می‌تواند باعث افزایش حرارت شود. پس برای نگهداری صحیح و اصولی روغن هیدرولیک نیاز است تا به وسیله تجهیزات و وسایل مخصوص دمای مخزن یا تانک‌ها به خوبی کنترل شوند تا مشکلی در کوتاه مدت ایجاد نشود.

نکات حیاتی درباره تعویض روغن هیدرولیک

پس از اینکه با شرایط و موارد نگهداری روغن هیدرولیک آشنا شدید نیاز است تا در مورد شرایط تعویض این محصول نیز یکسری اطلاعات مهم به دست بیاورید. در ادامه نکات حیاتی و مواردی که باید در این مورد توجه داشته باشید را برای شما توضیح می‌دهیم:

  • هنگامی که قصد تخلیه کردن روغن را دارید بهتر است زمانی این کار را انجام دهید که روغن گرم است؛ زیرا این کار باعث می‌شود تا ذرات خارجی و اضافه معلق در آن نیز تخلیه شوند.
  • علاوه بر روغن باقیمانده در مخزن همه روغنی که در لوله‌ها، شلنگ‌ها و سیلندرها مانده است را نیز تخلیه کنید.
  • بعد از تخلیه روغن هیدرولیک به طور کامل شما باید روغنی که کف تانک مانده است را نیز از طریق پیچ تخلیه و به وسیله یک پمپ دیگر بکشید و سپس با کمک یک پارچه مخصوص کف تانک و مخزن را نیز تمیز کنید.
  • بهتر است آهنربای درون تانک را هنگامی تمیز کنید که هیچ پلیسه یا مواد دیگری به آن نچسبیده باشد.
  • در نظر داشته باشید باید از پارچه‌ای برای تمیز کردن داخل تانک استفاده کنید که پرز نمی‌دهد.
  • پس از تعویض روغن هیدرولیک مانده و بی‌کیفیت در صورتی که می‌خواهید به طور مجدد مخزن را پر کنید نیاز است تا روغن هیدرولیکی استفاده کنید که از کیفیت عالی برخوردار بوده و پس از آن اطمینان پیدا کنید که هوای درون مخزن به طور کامل تخلیه می‌شود.
  • اگر پس از پر کردن مخزن متوجه وجود حجم زیادی از لجن ته نشین شده شدید نیاز است تا از یکسری حلال‌های نفتی برای رفع این مشکل استفاده کنید.

    کلام پایانی

    نگهداری صحیح از روغن هیدرولیکی امری مهم است که باعث عملکرد مطلوب و افزایش طول عمر سیستم‌های هیدرولیکی میشود. با رعایت نکاتی که در این مقاله از فروشگاه هیدرولیک به آنها اشاره شد میتوانید از بروز خرابی‌ها و افزایش هزینه‌های تعمیر و نگهداری جلوگیری کنید. همچنین با دانستن میزان ماندگاری روغن هیدرولیک میتوانید وضعیت روغن را دانسته و مشکلات را به سرعت متوجه شوید. توجه داشته باشید که برای تعویض روغن باید نکات بالا را رعایت کنید.

امتیاز دهید
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − ده =