سیستم های هیدرولیک نقش بسیار مهمی در صنایع مختلف پیدا کرده اند و کاربردهای بسیاری دارند. در این سیستم ها از مایعات مخصوص مثل روغن هیدرولیک برای کارکرد دستگاه استفاده میشود که این سیالات در معرض آلودگی هستند و آلودگی آنها میتواند آسیب جدی به دستگاه بزند. این آلودگی میتواند منجر به کاهش کارایی، خرابی قطعات و افزایش هزینههای تعمیرات شود. بنابراین، شناخت دلایل آلودگی، تأثیرات آن و روشهای پیشگیری از آن از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این مقاله از سایت صنعت هیدرولیک به بررسی عوامل منجر به آلودگی سیستم های هیدرولیکی پرداخته و توضیحاتی درباره اینکه چرا آلوده نبودن و پاکیزگی سیستم های هیدرولیک دارای اهمیت بالایی است، خواهیم داد. پس از مطالعه این مقاله در صورت نیاز به دسترسی به بورس لوازم هیدرولیک تهران کافیست روی لینک کلیک کرده و وارد صفحات مختلف فروشگاه شوید؛ همراه ما باشید!
فهرست مطالب
عوامل آلوده کننده سیستم هیدرولیک صنعتی
آلودگی سیستم هیدرولیک صنعتی بسته به عوامل مختلفی هستند. این عوامل به طور کلی شامل مواردی است که ماده خارجی وارد سیال سیستم شده و باعث ناخالصی آن میشود. در این بخش به بررسی مهم ترین عوامل انواع آلودگی سیستم هیدرولیک میپردازیم.
ورود آب به سیستم هیدرولیک
آب یکی از مهم ترین و شایع ترین عواملای است که باعث آلودگی سیال هیدرولیکی میشود. این اتفاق به دلایل مختلفی رخ میدهد از جمله رطوبت محیط، نشتی در سیستم و یا تعویض نامناسب روغن. باید بانید که ورود آب به سیستم به طور کلی عملکرد روغن هیدرولیک را مختل کرده و به باعث زندگ زدگی برخی از قطعات نیز میشود. همچنین این اتفاق به نوعی با نام آب روغن قاطی کردن شناخته میشود و مانند اتفاقی که در خودرو ها میافند، بسیار آسیب زننده است.
تاثیر آب در آلودگی سیستم هیدرولیک میتواند کاملا مشخص باشد؛ ورود آب موجب میشود که قطعات به درستی حرکت نکنند. این مسئله باعث کاهش کارایی و افزایش فشار بر سیستم میشود و روانکاری مناسب روغن را مختل میکند؛ از طرفی میتواند باعث تجزیه و کاهش کیفیت روغن هیدرولیک شود که این کاهش کیفیت میتواند منجر به خرابی و فرسایش قطعات داخلی شود.
البته یکی از نکاتی که باید به آن توجه کرد این است که همیشه مقداری آب در سیستم هیدرولیک وجود دارد که قابل اندازه گیری است و مقدار آن در روغن های هیدرولیک، حداکثر ۱۰۰ ppm است که اگر این مقدار از این عدد عبور کند باعث تغییر رنگ روغن شده و آن را ابری و کدر خواهد کرد.
نفوذ ذرات جامد و آلایندهها به داخل سیستم هیدرولیک
یکی دیگر از عواملی که باعث آلوده شدن سیستم هیدرولیک میشود، ورود ذرات جامد به داخل سیستم است. این ذرات در شرایط متعددی میتوانند وارد سیستم شوند؛ به عنوان مثال در اثر ترکها و شکستگیها در لولهها، سایش قطعات داخلی، عبور از فیلترها و آب بندها و همچنین ورود برخی از این ذرات در هنگام نصب، ذرات خطرناک بسیاری میتوانند وارد سیستم هیدرولیکی شوند و باعث آلودگی آن شوند.
تولید ذرات فرسایشی در داخل سیستم
در طول زمان، استفاده مکرر از سیستم هیدرولیک میتواند منجر به تولید ذرات فرسایشی در داخل سیستم شود. این ذرات ناشی از سایش و فرسایش قطعات مکانیکی هستند که به مرور زمان افزایش یافته و باعث آلودگی سیستم میشوند.
حرارت عامل اصلی خرابی و آلودگی سیستم هیدرولیک
بسیاری از اوقالت، حرارت و دمای بالای سیستم های هیدرولیکی باعث آسیب جدی به قطعات داخلی میشود. بالا رفتن دما به دلایلی مانند استفاده از روغن هیدرولیک نامناسب، اشکال فنی در روانکاری سیستم و یا طراحی نادرست سیستم هیدرولیکی میتواند رخ دهد و باعث کاهش عمر مفید دستگاه شود.
ورود هوا به سیستم و تولید حباب
گاهی اوقات، ورود هوا به سیستم هیدرولیک میتواند باعث ایجاد کف در روغن هیدرولیک شود. این پدیده به شدت منجر به کاهش حجم داخل سیلندر و افزایش دما میگردد. هوا ممکن است به دلایل گوناگونی، از جمله باز و بسته شدن سریع شیر دستی هیدرولیک، به سیستم هیدرولیک نفوذ کند.
تاثیرات آلودگی بر سیستم هیدرولیک
از جمله تاثیراتی که آلودگی ها بر روی عملکرد سیستم های هیدرولیکی میگذارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- کاهش دقت و کارایی سیستم
- افزایش دما و فشار سیستم
- خرابی و آسیب دیدگی قطعات
- افزایش هزینه های تعمیر و نگهداری
آلودگی سیستم هیدرولیک صنعتی به چه دلایلی رخ میدهند؟
در بخش قبل عواملی که میتوانند منجر به آلوده شدن سیستم هیدرولیکی شوند را بررسی کردیم. حال در این بخش بررسی میکنیم که علت به وجود آمدن این عوامل چه چیزهایی هستند؟ از جمله دلایل آلودگی سیستم هیدرولیک صنعتی موارد زیر هستند:
- کیفیت روغن هیدرولیک: پایین بودن کیفیت روغن هیدرولیک و یا گرید نادرست آنها، منجر به آلودگی و کاهش کارایی سیستم خواهد شد. روغنهای کیفیت پایین ممکن است حاوی ذرات ناخالصی باشند و از طرفی به دلیل گرید نامناسب به دستگاه آسیب جدی برسانند و به آسانی تحت تاثیر میزان بیشتر آب و آلاینده ها قرار بگیرند. باید توجه داشته باشید که روغن های نو همواره تمیز نیستند و میتوانند به دلیل بی کیفیت بودن دارای آلودگی هایی از قبل باشند.
- عدم نگهداری مناسب از دستگاه: عدم توجه به نگهداری و نظافت منظم سیستم هیدرولیک، یکی دیگر از دلایل آلودگی محسوب میشود. عدم تمیز کردن فیلترها، تعویض نکردن به موقع روغن و کمبود نظارت دقیق بر عملکرد سیستم میتوانند به بروز آلودگی کمک کنند.
- محیط آلوده: محیط های با آلودگی، گرد و غبار، رطوبت یا محیط هایی که در آنها دما به صورت ناگهانی دچار تغییر میشود، احتمال ورود آلاینده ها را تشدید میکند.
- نشتی از سیستم: نشتی در سیستم های هیدرولیکی بسیار خطرناک بوده و باید برای جلوگیری از این مشکل به صورت دوره ای قطعاتی که احتمال پارگی یا نشتی دارند را بررسی کنید. در صورتی که نشت روغن وجود داشته باشد، آلودگی ها میتوانند از این طریق وارد شوند و از طرفی باعث افت فشار سیستم خواهند شد.
چرا آلوده نبودن سیستم های هیدرولیک اهمیت دارد؟
- افزایش عمر مفید تجهیزات
- کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری
- افزایش کارایی و عملکرد مناسب سیستم
- کاهش احتمال خرابی
- حفظ ایمنی محصولات نهایی
آلودگی سیستمهای هیدرولیک میتواند پیامدهای جدی برای عملکرد و طول عمر تجهیزات داشته باشد. وجود ذرات در روغن هیدرولیک، باعث ایجاد اصطکاک بین قطعات شده و منجر به کمتر شدن میزان انتقال انرژی دستگاه خواهد شد. همچنین این امر منجر به کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری میشود، چرا که نیاز به تعمیرات و تعویض قطعات به حداقل میرسد. پاکیزگی سیستم هیدرولیک روانکاری بهتری فراهم میکند و از فرسایش قطعات جلوگیری میکند و منجر به افزایش دقت و کارایی سیستم میشود.
از راه های پیشگیری از آلوده شدن سیستم هیدرولیکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از فیلترهای با کیفیت
- تعویض منظم روغن هیدرولیک در زمان مقرر
- پایش و نظارت بر عملکرد سیستم
نتیجه گیری
آلودگی سیستمهای هیدرولیک صنعتی میتواند منجر به کاهش کارایی، خرابیهای پی در پی و افزایش هزینههای تعمیرات شود. به همین دلیل پیشگیری مناسب و بازدید از سیستم و بررسی آن میتواند بسیار کمک کننده باشد تا از ورود آلودگی به سیستم جلوگیری شود. در این سیستم ها استفاده پمپ هیدرولیک با کیفیت بالا نی اهمیت بالایی دارد و میتواند به افزایش طول عمر دستگاه و روغن هیدرولیک بسیار کمک کند.