سیستمهای هیدرولیک در دنیای امروز، نقش مهمی را بر عهده داشته و در بسیاری از صنایع به چشم میخورند. در این مجموعه، میتوان پمپ هیدرولیک را قلب تپنده سیستم به شمار آورد. یکی از مشکلات رایجی که ممکن است برای سیستم هیدرولیک ایجاد شود، افت فشار پمپ است. این مسئله میتواند به مواردی نظیر نشت داخلی، پایین بودن دور محرک پمپ، انتخاب نامناسب شیرآلات و گرفتگی مسیر روغن، مرتبط باشد. برای آشنایی بیشتر با دلایل این مشکل و عوامل موثر در افت فشار پمپ هیدرولیک، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
فهرست مطالب
فشار هیدرولیک چیست؟
به نیرویی که توسط سیال تحت فشار ایجاد میشود، فشار هیدرولیک میگویند. مهندسان از این فشار برای عملکرد ماشینآلات مختلف یا صنایع، استفاده میکنند. معمولاً از فشار هیدرولیک برای حرکت دادن اجسام یا اعمال نیروی کنترل، استفاده شده و میتوان آن را به شکل گستردهای در بسیاری از زمینهها، مشاهده کرد.
برای مطالعه کامل تر در خصوص اصول هیدرولیک و فشار هیدرولیکی مقاله ” هیدرولیک چیست و اساس کار یک سیستم هیدرولیک چگونه است ” را مطالعه کنید.
انواع افت فشار هیدرولیک
از آنجا که افت فشار هیدرولیک میتواند در کنار کاهش دادن عملکرد سیستم، به اجزای آن هم آسیب بزند، ضروری است تا پیش از هر چیز با انواع آن، آشنا شوید. انواع افت فشار سیستم هیدرولیک به شرح زیر است:
- افت فشار اصلی: افت فشار اصلی سیستم هیدرولیک، از اصطکاک میان سیال و دیواره لولهها یا دیگر اجزای سیستم، ناشی میشود.
- افت فشار فرعی: به افت فشاری که از مقاومت در برابر جریان سیال در اتصالات، شیرها و سایر اجزای سیستم هیدرولیک، به وجود میآید، افت فشار فرعی گفته میشود.
مطالعه بیشتر: “جدول انتخاب پمپ هیدرولیک “
دلایل افت فشار پمپ سیستم هیدرولیک
دلایل زیادی میتوانند در افت فشار پمپ سیستم هیدرولیک نقش داشته باشند. در این بخش، شما را با علت افت فشار پمپ هیدرولیک آشنا خواهیم کرد.
نشت داخلی بیش از حد درون سیستم
یونیت هیدرولیک وظیفه دارد تا دمای بالایی را تحمل کند. این دما میتواند تا 80 درجه سلسیوس بالا رفته و در صورت عدم نگهداری مناسب، ممکن است قطعات داخلی یونیت دچار آسیب شوند. اگر این قطعات دچار آسیب شوند، سیال به درون سیستم هیدرولیک نشت خواهد کرد. از جمله قطعاتی که با گذشت زمان، احتمال نشت روغن از آنها افزایش پیدا میکند، میتوانیم به مواردی مثل پمپ، جک، هیدروموتور، شیرآلات و چک ولوها اشاره کنیم.
به دلیل اینکه تشخیص نشت بیرونی سیال به ابزار خاصی نیاز ندارد، راحتتر میتوان آن را تشخیص داد؛ این در حالی است که برای تشخیص نشت سیال درونی به دستگاه دماسنج مادون قرمز نیاز خواهیم داشت؛ چرا که نشت درونی سیال، منجر به افت فشار پمپ هیدرولیک و افزایش دما در سیستم میشود. بارها دیده شده که افراد به دلیل آشنا نبودن با نشانههای نشت سیال و خرابی پمپ، متوجه آن نشده و پس از گسترش نشتی، مجبور به تعویض کامل یونیت هیدرولیک شدهاند؛ به همین دلیل است که افراد همیشه باید بررسی نحوه عملکرد پاوریونیت هیدرولیک را به صورت منظم انجام دهند.
پایین بودن دور محرک پمپ هیدرولیک
یک محرکه اولیه و یک پمپ، وظیفه تامین قدرت سیستم هیدرولیک را بر عهده دارند. جالب است بدانید که نوع محرکه اولیه در دو نوع سیستم هیدرولیک، متفاوت است. سیستم هیدرولیک صنعتی از الکتروموتور برای محرکه اولیه استفاده کرده و هیدرولیک راهسازی از موتور احتراقی به عنوان محرکه اولیه کمک میگیرد. زمانی که پمپ این انرژی را دریافت کرد، قادر خواهد بود تا سیال را در سیستم جاری کند.
در صورتی که دور چرخش محرک در هر دو نوع سیستم هیدرولیک، پایین باشد، طبیعی است که در پمپ این سیستم، شاهد افت فشار خواهیم بود. اگر دلیل افت فشار پمپ، به محرکه اولیه مرتبط باشد، ضروری است تا از یک متخصص برای عیبیابی سیستم هیدرولیک کمک بگیرید. لازم به ذکر است که در صورت وجود آسیبهای جدی، نمیتوان سیستم هیدرولیک را تعمیر کرده و تنها باید یونیت آن را تعویض کرد. فراموش نکنید که در زمان خرید یونیت هیدرولیک دی سی، باید در نظر داشته باشید که محرکه اوله موتور الکتریکی جریان مستقیم بوده و به دلیل نداشتن سیستم خنککننده، در حقیقت یک یونیت موقت محسوب میشود.
برای خرید پمپ پیستونی پارکر با کیفیت فوق العاده کلیک کنید
انتخاب نامناسب شیرآلات هیدرولیک سیستم نسبت به دبی و فشار پمپ
ضروری است تا در زمان خرید پاوریونیت هیدرولیک، فشار موردنیاز قطعات مختلف را مدنظر داشته باشید. به عنوان مثال، نباید یک پمپ هیدرولیک فشار پایین را برای یک سیستم صنعتی پرفشار، خریداری کرد. این مسئله برای شیرآلات سیستم هیدرولیک هم صدق کرده و باید آنها را متناسب با جریان سیال و فشار وارده بر سیستم هیدرولیک، انتخاب کرد. برای سیستم های صنعتی پرفشار میتوانید از پمپ پیستونی ویکرز استفاده نمایید که در سایت صنعت هیدرولیک قابل خریداری است.
اگر در زمان خرید به این مسئله دقت نکنید، پمپ قادر به انتقال جریان سیال نبوده و افت فشار را به همراه خواهد داشت؛ به همین منظور، توصیه میکنیم تا ساخت یونیت هیدرولیک زیر نظر متخصصان و کارشناسان حرفهای انجام شود.
گرفتگی مسیر روغن و هرز شدن سر شافت پمپ
زمانی که حجم روغن سیال در بخشهای مختلف سیستم هیدرولیک، بیش از میزان لازم باشد، پدیده کاویتاسیون روغن رخ میدهد. این مسئله نتایج شدید و جدی را برای سیستم به همراه داشته و میتواند باعث ساییدگی اتصالات فلزی، آسیب به یونیت هیدرولیک و در نتیجه آلوده شدن مایع سیال به فلزات شود. کاویتاسیون به عنوان یکی دیگر از دلایل افت فشار پمپ هیدرولیک شناخته شده و ممکن است در هر بخش از سیستم، اتفاق بیفتد. با این حال، کاویتاسیون روغن در اکثر مواقع در محل ورودی و قسمت مکش پمپ رخ میدهد. از آنجا که انسداد در مسیر پمپها و فیلترها، باعث بخار شدن سیالات خواهد شد، ضروری است تا بازبینی فیلترها را در میان اولویتهای خود قرار دهید.
قیمت پمپ پیستونی رکسروت را با کلیک بر روی نام آن استعلام کنید
روش تشخیص افت فشار پمپ هیدرولیک
برای تشخیص افت فشار پمپ هیدرولیک، تنها کافی است تا مراحل زیر را دنبال کنید.
- بررسی کردن فشار خروجی و مقایسه آن با مقدار مشخص شده در دفترچه راهنمای پمپ
- بررسی کردن فشار ورودی و مقایسه آن با مقدار مشخص شده در دفترچه راهنمای پمپ
- بررسی کردن فشار در نقاط مختلف سیستم هیدرولیکی
- بررسی کردن عملکرد پمپ از جمله سرعت، نویز و نشتی
- بررسی و تمیز کردن فیلترهای سیستم هیدرولیک
چگونه میتوان از افت فشار پمپ هیدرولیکی صنعتی جلوگیری کرد؟
اگر به دنبال پیشگیری از افت فشار پمپ هیدرولیک صعنتی هستید، راحتترین راه، نگهداری مناسب از سیال و پمپ خواهد بود؛ با این کار از این مشکل جلوگیری کرده و عمر مفید سیستم را هم افزایش خواهید داد. از دیگر راهکارهای جلوگیری از افت فشار پمپ هیدرولیک صنعتی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- تنظیم فشارشکن هیدرولیک
- هواگیری پمپ هیدرولیک صنعتی
- تعویض دورهای فیلترهای سیستم هیدرولیک
- تنظیم دمای روغن تا ۴۵ درجه سلسیوس
- استفاده از قطعات مناسب برای فشار و دبی مورد نیاز
فراموش نکنید که برخی از موارد بالا، باید در هر بار استفاده، مورد بررسی قرار بگیرند. این در حالی است که برخی دیگر، وابسته به فشار دریافتی از سیستم هیدرولیک، نیاز به بررسی و تنظیم فشار پمپ هیدرولیک به صورت ماهانه دارند.
سخن پایانی
اگر با سیستمهای هیدرولیک سر و کار دارید، خوب است تا با مشکلات شایع در این نوع از سیستمها و دلایل رخ دادن آنها، آشنایی پیدا کنید. افت فشار پمپ هیدرولیک، یکی از این مشکلات است. در صورت مشاهده هر گونه از نشانههای گفته شده برای افت فشار، توصیه میکنیم تا در اولین فرصت با کارشناسان صنعت هیدرولیک، تماس گرفته و مشکل را با آنها درمیان بگذارید.