مقالات

پمپ هیدرولیک دبی ثابت چیست؟

پمپ هیدرولیک دبی ثابت

پمپ‌ هیدرولیک از نظر کاربرد به دو نوع پمپ دبی ثابت و متغیر تقسیم بندی می‌شوند‌. این پمپ‌ها با توجه به میزان بار و توان خروجی در صنایع مختلفی کاربردهای متعددی دارند. اهمیت پمپ‌های دبی ثابت در صنعت به قدری است که بدون آن‌ها نمی‌توان یک پمپاژ اصولی و با سرعت بالا را انجام داد. در این مقاله توضیحات جامع‌تری درباره پمپ‌های هیدرولیکی دبی ثابت آورده شده است.

پمپ هیدرولیک دبی ثابت چیست؟

پمپ هیدرولیک دبی ثابت یکی از انواع پمپ‌های پرکاربرد در صنعت است. در این پمپ‌ها، هربار که شفت به دور خود می‌چرخد، حجم ثابتی از سیال را از شیر تخلیه خارج می‌کند. طبق این توضیح، با بیشتر یا کم شدن سرعت چرخش شفت، می‌توان باعث افزایش و کاهش دبی شد. در پمپ‌های فوق، تغییر دبی به دو صورت دستی و اتوماتیک انجام می‌شود. پمپ‌های هیدرولیکی دبی ثابت به این منظور طراحی شده‌اند که انرژی مکانیکی را طی نیروی گریز از مرکز یا رفت و برگشتی در استوانه، به نیروی هیدرولیکی تبدیل کنند. به همین خاطر نقش این پمپ‌ها در صنایع مختلف جهت تولید جریان پر فشاری از سیالات بسیار پر رنگ است.

دبی خروجی را در پمپ‌های با دبی ثابت می‌توان به کمک فرمول زیر محاسبه کرد.

Q=Vg×n×nv/1000

پارامتر Vg میزان جابجایی هندسی پمپ است که عمدتا روی پمپ درج شده و از طرف شرکت سازنده تعیین می‌شود.

 مکانیزم کار کردن پمپ‌های دبی ثابت چیست؟

هر کدام از پمپ‌های دبی ثابت مانند پمپ پیستونی یا پمپ پره‌ای با جابه‌جایی ثابت از مکانیزم و روش به خصوصی برای تغییر حجم سیال خروجی استفاده می‌کنند. در پمپ‌های پیستونی، تغییر دبی در شرایطی انجام می شود که رینگ بیرونی پمپ را جابه‌جا کنیم. در پمپ‌های پره‌ای با ویژگی دبی ثابت که یکی از کم‌صداترین پمپ‌ها در صنعت هستند، می‌توان با تغییر موقعیت استاتور دبی خروجی را نیز تغییر داد. در پمپ‌های پیستونی محوری با تغییر در  حرکت پیستون‌ها می‌توان دبی را تغییر داد‌.

مکانیزم کار کردن این پمپ‌ها به این گونه است که در داخل استوانه‌ای که پیستون‌ها قرار دارند با کمک انرژی الکتریکی، و حرکت پیستون‌ها، می‌توان یک انرژی هیدوراستاتیک ایجاد کرد که به واسطه آن سیال با جریان ثابتی در هربار چرخش شفت، از پمپ خارج می‌شود. اینکه این نیرو چطور تامین می‌شود در پمپ‌های مختلف متفاوت است. مثلا در پمپ‌های پره‌ای، پیستون‌ها یک جابه‌جایی رفت و برگشتی داشته و رفتار آن‌ها مانند تلمبه زدن است. یا اینکه در پمپ‌های پیستونی، به دلیل نیروی گریز از مرکز، پیستون‌ها به خارج از محور محرکه حرکت کرده و با برخورد به استوانه و برگشت مجدد، عملکرد صحیح پمپ را منجر می شوند.

بیشتر بخوانید   هیدرولیک چیست؟ اساس کار یک سیستم هیدرولیکی چگونه است؟

حال اگر بخواهیم سرعت را در پمپ‌ها تعییر دهیم باید از دو روش محور خمیده یا صفحه زاویه گیر استفاده کنیم. در روش محور خمیده، پیستون‌ها با یک خمیدگی از پیش تعیین شده در محفظه قرار گرفته‌اند و این خمیدگی موجب تغییر در سرعت حرکت آن‌ها می‌شود. در روش استفاده از صفحه زاویه گیر، می‌توان به کمک زاویه ایجاد شده بین سواچ پلیت و محور عمود بر شفت، سرعت و در نهایت دبی خروجی را تغییر داد.

کاربرد پمپ‌های دبی ثابت چیست؟

پمپ‌های دبی ثابت مانند پمپ‌های دبی متغیر کاربرد بسیار گسترده‌ای در صنایع دارند. این پمپ‌ها در ساختار هر نوع ماشین آلات یا تجهیزاتی که نیاز به نیروی هیدرولیکی با دبی ثابت باشد به کار رفته‌اند. ماشین آلات صنعتی و صنایعی که نیاز به پمپاژ دارند به طور پیوسته وابسته به پمپ‌های هیدرولیکی هستند و بدون این پمپ‌ها عملکردشان غیر ممکن است‌. در صنایع کشتی سازی، راهسازی، خودرو‌سازی و حتی کارخانه‌های تولید مواد غذایی می‌توان به طور گسترده از پمپ‌های هیدرولیکی دبی ثابت استفاده کرد.

سخن آخر

پمپ‌های دبی ثابت شاید از نظر حجمی از پمپ‌های دبی متغیر کوچک‌تر باشند، اما کاربردهای ویژه‌ای در صنایع مختلف دارند. نکته مهم در خصوص این پمپ‌ها، مقدار لیتراژ و جریان سیال خروجی آن‌ها است که باعث تفاوت در مدل‌های مختلف آن‌ها شده‌است. مصرف کننده باید بداند که کدام پمپ برای نیاز و سیستم مدنظرش مناسب است. اگر در انتخاب پمپ هیدرولیک مناسب خود دچار مشکل هستید، میتوانید مقاله “انتخاب پمپ هیدرولیک مناسب” را مطالعه کنید. همچنین میتوانید با کارشناسان ما در صنعت هیدرولیک (فروشگاه قطعات هیدرولیک) تماس حاصل کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *