موتور ویبره یا ویبره بدنه که با نام های موتور ارتعاشی، الکترو ویبره یا ویبراتور صنعتی نیز شناخته میشود، با چرخش شفت مرکزی باعث ایجاد ارتعاش در ماشین آلات صنعتی و ابزارهای مورد نیاز میشود. به طور کلی، نیاز به ایجاد ارتعاشات بزرگ و کوچک در صنایع مختلف، اصلیترین دلیل استفاده از این ابزار است که توسط موتور ویبره صنعتی تأمین میشود. این موتورها در انواع و اندازههای گوناگون تولید میشوند و بسته به نوع کاربرد در صنایع مختلف انتخاب و مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله به معرفی و بررسی نحوه کار موتور ویبره میپردازیم و همینطور انواع، اجزا و کاربرد آن را توضیح خواهیم داد. پس در ادامه با صنعت هیدرولیک همراه باشید.
فهرست مطالب
ویبره بدنه چیست؟
موتور ویبره یک دستگاه الکترومکانیکی است که برای ایجاد ارتعاشاتی تحت کنترل در انواع تجهیزات و ماشینآلات صنعتی به کار میرود. عملکرد این موتور ارتعاشی بر پایه تولید نیروی گریز از مرکز است که از طریق چرخش وزنههای نامتعادل متصل به شفت موتور حاصل میشود. این ارتعاشات به تجهیزات منتقل شده و در فرآیندهایی مانند جابجایی، جداسازی، فشردهسازی مواد و … بسته به نیاز مورد استفاده قرار میگیرند.
اجزای تشکیل دهنده موتور الکتریکی شامل روتور، استاتور، کموتاتور، آرمیچر، کلاف و لنگ است که لنگ یا همان وزنه هایی که به شفت متصل میشوند، در هنگام چرخش، نیروی لازم برای تولید ارتعاش را فراهم میکنند. فرکانس و دامنه این ارتعاشات قابل تنظیم بوده و متناسب با نیازهای صنعتی مختلف، از جمله سرندها، فیدرهای ارتعاشی، و ماشینآلات پرس، قابل انتخاب و استفاده هستند. در ادامه به بررسی نحوه کار موتور ویبره میپردازیم.
نحوه کار موتور ویبره
در این موتور دو لنگ در دو طرف شفت وجود دارد که این لنگها که معمولاً به شکل نیمدایره طراحی میشوند، با چرخش خود نیروی گریز از مرکز را تولید میکنند. در صورتی که لنگها بهطور کامل دایرهای باشند، بهجای تولید ضربه، تنها به عنوان فلایویل عمل میکنند. ضربههای حاصل از چرخش موتور، بهطور متناوب و با سرعت و تناوب نسبتاً بالا به وجود میآید؛ به عنوان مثال، در موتوری با سرعت 2000 دور در دقیقه، این ضربهها به تعداد 2000 بار در هر دقیقه بهطور مداوم زده میشوند. با این توصیف، هرچقدر دور موتور ویبره افزایش پیدا کند، تعداد ضربات بیشتر میشود و ضربات ریزتری را وارد میکند و برعکس هرچقدر دور موتور ویبره کاهش پیدا کند، تعداد ضربات کمتر و در عین حال سنگین تر خواهد بود.
به طور کلی اساس کار تمامی این موتور ویبره ها مشابه همدیگر است اما شاید در ظاهر و یکسری از ویژگی ها با هم متفاوت باشند. پس در این بخش انواع ویبراتور صنعتی را معرفی میکنیم.
انواع موتور ویبره
انواع موتور ویبره صنعتی از نظر شیوه کار و ظاهر به دو دسته تقسیم بندی میشود؛ از نظر ظاهر به دو دسته پایه دار و بدنه فلنچی تقسیم میشود و از نظر طرز کار به دو دسته برقی و بادی. در این بخش ویبراتورهای صنعتی را از نظر کارکرد بررسی میکنیم.
موتور ویبره برقی
موتور های ویبره برقی نوعی از ویبراتورهای صنعتی هستند که با استفاده از نیروی الکتریکی عمل میکنند. وقتی که موتور آن روشن میشود شفت مرکزی شروع به چرخش میکند و وزنه ها با نیروی گریز از مرکز باعث ایجاد ارتعاشات میشوند. این موتور های برقی نیز به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم بندی میشوند و برای انتقال و جابجایی مواد در خطوط تولید، جداسازی و طبقهبندی مواد بر اساس اندازه، از بین بردن حبابهای هوا در بتن تازه و جلوگیری از چسبیدن مواد به دیوارهها مورد استفاده قرار میگیرند. مدل برقی به دلیل قدرت بیشتر نسبت به مدل بادی، کاربردی بیشتری در صنایع مختلف دارد. از مزایای این ویبره بدنه میتوان به کارایی بالا، تنوع در اندازه و قدرت و قابلیت تنظیم اشاره کرد.
موتور ویبره برقی به دلیل سادگی در استفاده، کارایی بالا، و تنوع در طراحی، یکی از پرکاربردترین ابزارها در بسیاری از صنایع به شمار میآید.
موتور ویبره بادی
این موتور ویبره با استفاده از فشار هوا باعث ایجاد لرزش و ارتعاش در سازه ها و قطعات میشود. به دلیل عدم نیاز به برق و انرژی الکتریکی و همچنین قدرت کمتر نسبت به موتور برقی، در محیط ها و موارد خاصی از آن استفاده میشود. این موتور شامل یک یا چند پیستون، پروانه، یا ساچمه است که با جریان هوای فشرده به حرکت درمیآیند. این حرکت نیروی گریز از مرکز ایجاد میکند که ارتعاشات را به وجود میآورد. طرز کار آن کمی شبیه به هیدروموتور پیستونی است با تفاوت این که موتور ویبره بادی با استفاده از هوا کار میکند.(البته تفاوت های بسیار دیگری هم دارند!) شدت و فرکانس این ارتعاشات را میتوان با تنظیم فشار هوای فشرده کنترل کرد. بازده این موتور ها 100% است و همچنین هزینه تعمیر و نگهداری آن کمتر از موتور ویبره برقی است.
این نوع ویبراتور صنعتی دارای مدل های زیر است:
- موتور ویبره بادی پیستونی
- موتور ویبره بادی پروانهای
- موتور ویبره بادی ساچمهای
هر کدام از این مدل ها دارای ویژگی های مختلفی هستند که با توجه به کاربرد، مورد استفاده قرار میگیرند.
از کاربرد های موتور ویبره بادی میتوان به کمک به تخلیه مواد چسبنده و جلوگیری از گرفتگی، استفاده در محیطهای تمیز و بهداشتی، استفاده در محیطهای حساس به انفجار یا خطرناک که استفاده از موتورهای برقی خطرناک باشد یا معادن که استفاده از تجهیزات برقی ممکن است مشکلساز باشد اشاره کرد.
کاربرد ویبره بدنه
موتور ویبرههای 1000 دور زمانی به کار میروند که نیاز به ارتعاشات قدرتمند با فرکانس پایین وجود دارد، چرا که این موتورها با تعداد ضربات کمتر اما شدت بیشتری عمل میکنند. موتور ویبرههای 1500 دور، به دلیل لرزشهای بیشتر و دقیقتر، کاربرد گستردهتری دارند و اغلب در سرندها استفاده میشوند. در مقابل، موتور ویبرههای 3000 دور با ارتعاشات ریزتر و قدرت کمتر نسبت به 1500 و 1000 دور، در صنایع مختلف، از جمله مجسمهسازی، کاربرد زیادی دارند.
به طور کلی از این وسیله در صنایع مختلفی مانند صنعت ساختمان سازی، صنعت معدن و مواد معدنی، صنایع شیمیایی و پتروشیمی، صنایع بازیافت یا صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. نمونه به روز و ساده آن که همه به آن دسترسی دارند، در گوشی های همراه است که با استفاده از یک موتور ویبره بسیار کوچک، باعث لرزش گوشی میشود که میتوانید میزان لرزش و فرکانس آن را با توجه به نیاز خود کم و زیاد کنید.
موتور ویبرههای صنعتی در صنایع کشاورزی نیز مورد استفاده قرار میگیرند. این ویبراتورها بهویژه برای تخلیه سیلوها و غربالگری پودرهای مختلف دارویی نیز به کار میروند.
سخن پایانی
در مجموع، موتور ویبره یا ویبراتور صنعتی یک ابزار مهم در صنایع مختلف است که از آن در فرایند های تولید و یا جابه جایی مواد استفاده میکنند. در این مقاله به معرفی آن و بررسی نحوه کار، کاربرد و انواع آن پرداختیم که برای خرید آن باید با توجه به نیاز خود، نوع مناسبی از آن را خریداری کنید.
امیدواریم که این مقاله از سایت صنعت هیدرولیک برای شما مفید واقع شده باشد. در این فروشگاه هیدرولیک میتوانید انواع لوازم هیدرولیک صنعتی را به آسانی خریداری کنید. پمپ هیدرولیک از محصولات پرفروش سایت است که میتوانید از طریق لینک انواع آن را مشاهده و در صورت نیاز خریداری نمایید.