مقالات

سیلندر هیدرولیک چیست؟ معرفی انواع + کاربردها

سیلندر هیدرولیک چیست؟

سیلندر هیدرولیک از بخش های سیستم هیدرولیک است که در صنایع مختلف استفاده می‌شود. این سیلندر انرژی که در سیال هیدرولیک ذخیره شده است را تبدیل به نیروی راستا در یک خط مستقیم می‌کنند. سیلندر در انواع مختلفی موجود است که هر یک از انواع آن دارای کاربرد و کارایی خاصی است. در این مقاله در مورد انواع سیلندرهای هیدرولیک با توجه به عملکرد و ویژگی های آن، انواع کاربردها و نهایتا چگونگی عملکرد سیلندر هیدرولیک اطلاعاتی ارائه کرده ایم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

سیلندر هیدرولیک

آشنایی با سیلندر هیدرولیک

یکی از اصلی ترین بخش های سیستم هیدرولیک، سیلندر هیدرولیک است که طبق تعریف، انرژی که در سیال هیدرولیک ذخیره می گردد را به نیرویی تبدیل می نماید که در راستای یک خط مستقیم وارد می گردد. معمولاً برای تولید نیروی خطی و حرکت استفاده می‌شود. سیلندر هیدرولیک به عنوان پلی در نظر گرفته می شود که  کنترل هیدرولیک و دستگاه را به هم مرتبط می کند و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این وسیله می‌تواند بدون هیچ مشکلی در دمای خیلی سرد و یا خیلی گرم کار کند. به دلیل کارکردهای فراوان سیلندر هیدرولیک، از آن در طیف وسیعی از صنایع استفاده می گردد. با استفاده از آن جریان مایع هیدرولیکی فشرده شده و به انرژی مفید و بهینه تبدیل می‌شود.

انواع سیلندر هیدرولیک

سیلندر هیدرولیک بر طبق عملکرد و ویژگی‌ها به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که در زیر آن را بررسی می‌کنیم:

انواع سیلندر هیدرولیک طبق عملکرد

طبق عملکرد این وسیله به دو دسته سیلندر هیدرولیک یک طرفه و دو طرفه تقسیم می‌شود که عبارتند از:

سیلندر هیدرولیک یک طرفه: در این نوع، اعمال فشار سیال فقط از یک طرف انجام می پذیرد و با هدف بازگشت پیستون به حالت اولیه خود، از یک فنر در طرف دیگر پیستون (به عنوان نیروی خارجی) استفاده می شود. به دلیل مشکلاتی که ممکن است با استفاده طولانی مدت برای فنر پیش آید، از این سیلندرها برای کاربردهای طولانی مدت استفاده نمی شود.

عملکرد سیلندر یک طرفه

سیلندر هیدرولیک دو طرفه: در این سیلندر هیدرولیک در هر دو طرف اعمال فشار انجام شده و میل پیستون‌های آن از دو نوع یک طرفه و دو طرفه است. در حالت دو طرفه در دو طرف سیلندر میل پیستون وجود دارد.

سیلندر هیدرولیک دو طرفه

انواع سیلندر هیدرولیک براساس ویژگی‌ها

سیلندر هیدرولیک براساس ویژگی‌هایی که دارد به ۴ دسته تقسیم می‌شود که به شرح زیر هستند:

سیلندر‌های پلانجری: این وسیله اغلب به صورت عمودی قرار داده می‌شود و زمانی که تغذیه سیال به سیلندر متوقف شود، به دلیل وزن شفت و پیستون به حالت اولیه خود برمی‌گردد. در تعمیرگاه‌های اتومبیل از این نوع سیلندر استفاده می‌شود.

 

سیلندر تلسکوپی: نام دیگر این وسیله سیلندر چند مرحله‌ای است که بیشترین تعداد مراحل آن شش مرحله است. این وسیله به دو صورت یک طرفه و دو طرفه موجود است و زمانی که فضا محدود باشد، از آن استفاده می‌شود. قابلیت کورس بالایی دارند و در لیفتراک‌ها و جرثقیل‌ها به کار ‌می‌روند.

سیلندر تلسکوپی

سیلندر دیافراگمی: این وسیله در دو نوع دیافراگم لبه گرد و دیافراگم تخت تولید می‌شود. در این سیلندر دور پیستون نشتی ندارد.

سیلندر دیافراگمی

سیلندر کابلی: یکی دیگر از انواع سیلندر هیدرولیک نوع کابلی است که از سیستم پنوماتیک و هیدرولیک استفاده می‌کنند. کورس بالایی داشته و از نوع دو طرفه هستند. در محیط‌هایی که فضا محدود است، از این وسیله استفاده می‌شود.

کاربرد‌های سیلندر هیدرولیک

سیلندر هیدرولیک از قطعات مهمی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در هر صنایع باید نوع مناسب سیلندر را استفاده کرد. برخی از کاربردهای سیلندر هیدرولیک عبارتند از:

صنایع فولاد

برای ایجاد حرکت خطی در تجهیزات صنعتی از این قطعه استفاده می‌شود. این وسیله از تجهیزات مهم برای جا به‌جایی‌های سنگین است. به دلیل آنکه کارایی مناسب و بدون انحراف دارد، در صنایع فولاد کاربرد گسترده‌ای دارد.

صنایع شیمیایی

 در اکثر صنایع شیمیایی سیلندر هیدرولیک کاربرد‌های مختلفی دارد. با توجه به آن که این وسیله در برابر خوردگی و تجزیه مقاوم است و ضریب اطمینان بالایی دارد، در صنایع شیمیایی از آن استفاده می‌شود.

صنایع خودروسازی

 از سیلندر هیدرولیک برای شکل دهی و ایجاد فرم بدنه خودرو‌ها بر روی ورق استفاده می‌شود. این وسیله شکل دهی بدنه را با قدرت زیاد و تناژ بالا انجام می‌دهد. این وسیله در ترمز و فرمان ماشین نیز به کار می‌رود.

دستگاه‌های صنعتی

 دیگر کاربرد سیلندر هیدرولیک در دستگاه‌های صنعتی برای انتقال قدرت و سرعت است. بخاطر دقت بالا، سرعت، توان بالا و قابلیت کنترل خوب، از سیستم های دارای سیلندر هیدرولیک در بیشتر دستگاه‌های صنعتی استفاده میشود.

ساخت ماشین آلات کشاورزی

 در ساخت ماشین‌های کشاورزی مثل کلوخ شکن و خرمن کوب از این وسیله استفاده می‌شود. برای جا به جایی و منتقل کردن قدرت در بیشتر ماشین آلات کشاورزی این وسیله کاربرد دارد.

صنایع معدنی

 چون سرعت سیلندر هیدرولیک بالا بوده و تحمل فشار سنگین را دارد، در دستگاه‌های بزرگ و صنایع معدنی از آن استفاده می‌شود. مهمترین کاربرد آن در صنایع معدنی استفاده در تجهیزات آسیاب، دستگاه‌های حفاری، دستگاه‌های سنگ شکن و… است.

عملکرد سیلندر هیدرولیک

سیستم هیدرولیک از یک موتور هیدرولیکی، اتصالات و قطعات، پمپ هیدرولیک و سیلندر تشکیل شده است. پمپ به وسیله موتور روغن را به جریان درآورده و سیلندر برای ایجاد حرکت خطی از این روغن فشرده شده استفاده می‌کند. هر سیلندر هیدرولیک دارای قطعات لاستیکی آب‌بندی، میل پیستون، پیستون و بدنه سیلندر است. پیستون وصل به میل پیستون است و در دو طرف آن از دو قطعه برای آب بند کردن سیلندر استفاده می‌شود.

به قسمتی که میل پیستون از آن بیرون می‌آید سر سیلندر می‌گویند. توسط نگهدارنده‌هایی ته سیلندر و میل پیستون به روی سیلندر و پیستون وصل می‌شوند. پیستون کاسه نمد‌ها و رینگ‌هایی دارد که در هنگام حرکت بدنه آب‌بندی را انجام می‌دهند. محفظه میل پیستون داخل سیلندر است که از سر سیلندر تا پیستون را شامل می‌شود. محفظه انتهای سیلندر نیز از پیستون تا انتهای سیلندر را شامل می‌شود زمانی که روغن به محفظه انتهای سیلندر پمپ شود میل پیستون به طرف بیرون رانده می‌شود. اما اگر روغن به محفظه میل پیستون پمپ شود به طرف داخل رانده می‌شود.

سخن پایانی

سیلندر هیدرولیک وسیله‌ای برای تبدیل انرژی ذخیره شده در سیال هیدرولیک به نیروی راستا در یک خط است. در صنایع مختلف از این وسیله پرکاربرد استفاده می‌شود و اهمیت زیادی برای صنایع دارد. این وسیله در انواع مختلفی موجود است که هر کدام ویژگی‌ها و کاربرد‌های مختص به خود را دارند.

ما در این مقاله سعی داشتیم تا اطلاعات مختصر و مفیدی راجع به سیلندرهای هیدرولیک در اختیار کاربران قرار دهیم. ازینکه با نظرات خود ما را در مجموعه صنعت هیدرولیک در بهبود کیفیت محتواها یاری می کنید قدردانیم.

امتیاز دهید
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 + بیست =