مقالات

چرا پمپ هیدرولیک صدا میدهد؟

چرا پمپ هیدرولیک صدا میدهد؟

صداهای غیرعادی پمپ هیدرولیک را هرگز نباید نادیده گرفت. هر نوع سیستم هیدرولیک و پمپ هیدرولیک، هنگام کار کردن مقداری سر و صدا ایجاد می کند؛ اما اگر این صدا، ناگهان و به شکل غیر عادی به سطح بالایی برسد، یا صدایی که ایجاد می کند شروع به تغییر کند، می تواند مشکل ساز و خطر آفرین باشد.

تکنولوژی استفاده شده در طراحی پمپ های هیدرولیک به گونه ای است که بیشتر صدای تولید شده توسط مایعاتی که از سیستم عبور می کنند را خنثی می کند. این بدان معنی است که صداهای منتشر شده از سیستم باید کم و بیش ثابت بمانند و اگر صدایی بلند و غیر عادی از پمپ شنیده شود، حتما باید مورد بررسی قرار گیرد.

هر گونه مشکل در یک سیستم هیدرولیک معمولا به راحتی قابل تشخیص است؛ چرا که این مشکلات، خود را به صورت صدای جیر جیر، سوت، کلیک یا کوبیدن با صدای بلند نشان می دهند.

در صورت که پمپ هیدرولیک شما صدایی مانند صداهایی که گفته شد تولید می کند، ممکن است بری شما آزار دهنده نباشد و به چشم یک صدای معمولی به آن نگاه کنید و آن را نادیده بگیرید. اما نکته ی مهم این است که همانگونه که عنوان شد، پکپ های هیدرولیک به گونه ای طراحی شده اند که بیشتر صداهای ناشی از سیال را خفه می کنند و در حالت عادی و در زمانی که مشکلی در آن ها وجود ندارد، نباید صداهای غیر عادی بدهند و ضروری است که در صورت شنیدن این نوع از صداها، حتما به عیب یابی و تعمیر آن بپردازید.

اما چرا پمپ هیدرولیک صدا میدهد؟

معمولا دو دلیل اصلی و عمده پشت صدا های غیر طبیعی پمپ هیدرولیک وجود دارد؛ وجود جرم و پلاک روی قسمت های مختلف پمپ، و هوادهی پمپ این دو مورد علت صدا دادن پمپ هیدرولیک هستند.

تشخیص مشکل پمپ ممکن است دشوار باشد؛ زیرا علائم مشابهی در صورت بروز این دو مشکل در پمپ دیده می شود. اما با توجه کردن به نکاتی که در این مقاله به آن ها اشاره می شود، قادر خواهید بود به آسانی به عیب یابی و تعمیر پمپ هیدرولیک خود بپردازید.

صدای پمپ هیدرولیک به دلیل وجود جرم و پلاک

به وجود آمدن پلاک و جرم روی سطح یا کاویتاسیون(Cavitation)، یکی از شایع ترین علل پیدایش خرابی و نقص در سیستم های هیدرولیکی است که معمولا در انواع پمپ هیدرولیک از جمله پمپ پره ای هیدرولیک و پمپ دنده ای هیدرولیک و پمپ هیدرولیک پیستونی مشاهده می شود.

کاویتاسیون

استعلام قیمت پمپ پیستونی موگ

چرا پمپ هیدرولیک جرم و پلاک می گیرد؟

کاویتاسیون پمپ اول از همه به دلیل عدم وجود جریان کافی در سیستم اتفاق می افتد؛ این اتفاق زمانی رخ می دهد که حجم سیال عرضه ‌شده، نیازهای مدار هیدرولیک را برآورده نمی‌کند و فشار در انتهای مکش پمپ به حد نصاب خود نمی رسد که منجر به کاهش فشار مطلق به زیر فشار بخار مایع و تشکیل حباب های هوا می شود. این حباب های کوچک هنگام عبور از سیستم منفجر می شوند و امواج ضربه ای ایجاد می کنند که این امواج باعث ارتعاش پمپ می شود.

فرآیند تشکیل و فروپاشی این حباب ها با نیروی زیادی انجام شده که در نهایت منجر به فرسایش فلز در داخل پمپ می شود. آسیب مکانیکی ناشی از کاویتاسیون می تواند اثرات جبران ناپذیری بر اجزای سیستم داشته باشد و حتی منجر به خرابی کامل شود. کاویتاسیون فقط در سمت مکش پمپ اتفاق می ‌افتد و ممکن است ناشی از یک سری اختلالات مختلف باشد، از جمله:

  • وجود سیال بسیار کم در سیستم
  • سرد بودن سیال
  • مکش بیش از حد پمپ
  • پمپ مکش باریک
  • فاصله زیاد پمپ از سطح سیال

کاویتاسیون

خرید پمپ پیستونی پارکر

علایم کاویتاسیون پمپ هیدرولیک

کاویتاسیون معمولا به عنوان صدای جیر جیر با صدای بلند مشخص می ‌شود و در برخی موارد شدید می‌تواند خود را به صورت یک صدای جغجغه مانند بلند نشان دهد. در حالی که این صداهای جیر جیر پمپ هیدرولیک به طور کلی واضح ترین نشانه های کاویتاسیون هستند، علائم دیگری نیز وجود دارند که می توانند نشان دهنده وجود پلاک روی بدنه پمپ باشند:

  • لرزش های غیر عادی
  • خرابی واشر و بلبرینگ
  • فرسایش پروانه پمپ
  • کاهش جریان یا فشار
  • مصرف برق بیشتر از حد معمول

علت زوزه کشیدن پمپ هیدرولیک

ممکن است در مسیر انتقال روغن نشتی وجود داشته باشد  که این امر به مرور باعث کم شدن روغن هیدرولیک درون مخزن شده و باعث مکش مقداری هوا به همراه روغن هیدرولیک می‌شود و عملکرد پمپ را مختل می‌کند. این پدیده باعث ایجاد صدایی زوزه مانند شده و اصطلاحا زوزه کشیدن پمپ نامیده می‌شود.تغییر رنگ روغن هیدرولیک به رنگ سفید و ایجاد کف در آن از نشانه های این پدیده می باشد.

کاویتاسیون

قیمت و خرید پمپ پیستونی رکسروت

صدا دادن پمپ هیدرولیک به دلیل هوادهی

پمپ هیدرولیک به گونه ای طراحی شده است که حاوی مقدار کمی هوا می باشد که به سیال هیدرولیک اجازه می دهد تا گرم و منبسط شود. با این حال، هوای بیش از حد در پمپ می تواند مشکلات جدی ایجاد کند. این مشکل در پمپ هیدولیک به عنوان هوادهی شناخته می شود که می تواند یکی از دلایل جیر جیر کردن و صدا دادن پمپ باشد.

عللی که باعث هوادهی بیش از حد و غیر طبیعی پمپ هیدرولیک می شوند

هوادهی در پمپ هیدرولیک، زمانی اتفاق می افتد که نشتی هوا در خط مکش وجود داشته باشد. هنگامی که هوای بیرون از طریق کانکتور آسیب دیده، آب بند پمپ شل، اتصالات لوله یا هر آسیب دیگری وارد پمپ می شود، به منبع سیال هیدرولیک پمپ کشیده می شود. این هوای ناخواسته به سرعت در سیال هیدرولیک حل شده و منجر به آلودگی خواهد شد.

سیال هیدرولیک آلوده می ‌تواند باعث به وجود آمدن مشکلات جدی در سیستم هیدرولیک شود، چرا که وجود هوای اضافی به این معنی است که سیال نمی تواند گرما را بطور صحیح و موثر انتقال دهد که این امر منجر به کف کردن سیال می شود. کف کردن سیال، دمای آن را بطور قابل توجهی بالا می برد و قدرت پمپ را کاهش می دهد. هوادهی ممکن است در هر دو طرف پمپ اتفاق بیفتد و دلایل مختلفی دارد از جمله:

  • وجود ترک و یا شکستگی در خطوط لوله
  • پایین تر بودن سطح سیال هیدرولیک از خط مکش
  • وجود درز یا نشتی در هر قسمتی از پمپ

علائم هوادهی پمپ

مشابه کاویتاسیون، هوادهی معمولا خود را با تغییر ناگهانی صدای پمپ نشان داده می‌ دهد. تشخیص این که صدایی که از پمپ شنیده می شود به علت کاویتاسیون یا هوادهی می باشد تقریبا کار دشواری است؛ اما تفاوت جزئی در نوع صدای تولید شده وجود دارد.

صدایی که به علت وجود مشکل هوادهی در پمپ هیدرولیک شنیده می شود، معمولا بصورت ممتد و حالت سوت کشیدن است. در حالی که صدای پمپ بدلیل کاویتاسیون، بصورت صدای کوبش مقطعی و قطع شونده و در یک چرخه ی منظم شنیده می شود.

چگونه از صدا دادن پمپ هیدرولیک جلوگیری کنیم؟

پمپ های هیدرولیک، قطعاتی مقاوم و بادوام در صنعت هستند و کیفیت ساخت بالایی دارند و در بیشتر موارد می توانند تا سال ها عمر کنند. با این حال، این بدان معنا نیست که آن ها در برابر مسائل مکانیکی آسیب پذیر نیستند.

هر یک از این مشکلات می تواند در اثر سال ها فرسودگی و یا به طور ناگهانی از خرابی در سیستم ایجاد شود. کاویتاسیون و هوادهی، هر دو می توانند باعث پیدایش آسیب های فاجعه بار و مشکلات جدی در سیستم های هیدرولیک شوند، اما با اطمینان از اینکه پمپ هیدرولیک به درستی نگهداری می شود، می توان تا حد زیادی از این اتفاقات جلوگیری کرد.

به منظور بهره بردن بهینه و حداکثری از پمپ هیدرولیک و افزایش عمر مفید آن و جلوگیری از صدا دادن پمپ، ضروری است تا چند وقت یکبار آن را بررسی و در صورت نیاز، تعمیر کنید. در صورتی که پمپ هیدرولیم شما هر یک از علائم زیر را دارد، باید سریعا به وضعیت آن رسیدگی کرده و از بروز آسیب جلوگیری کنید:

  • اتصالات و خط لوله شل در قسمت مکش
  • طبیعی نبودن جریان سیال هیدرولیک در پمپ
  • پوسیدگی یا ساییدگی قسمت های مختلف پمپ
  • کف کردن سیال هیدرولیک یا دمای بالاتر یا پایین تر از حد نرمال آن
  • سرعت زیاد و غیر طبیعی پمپ

سخن آخر

لازم به ذکر است که موثر ترین راه برای جلوگیری از بروز هر گونه آسیب و مشکل در سیستم هیدرولیک شما این است که اطمینان حاصل کنید که پمپ و قطعات مناسب را برای کاربرد انتخاب کرده اید. برای آشنایی بیشتر با پمپ هیدرولیک و الکتروموتور و نحوه گزینش مناسب آن ها برای سیستم هیدرولیک، می توانید مقاله انتخاب الکتروموتور برای پمپ هیدرولیک را مطالعه کنید. همچنین در صورتی که هر گونه سوال و یا مشکلی در مورد انواع سیستم های هیدرولیک و قطعات مربوط به آن دارید، می توانید آن را با کارشناسان و متخصصان ما در وبسایت صنعت هیدرولیک در میان بگذارید. صنعت هیدرولیک واردکننده و فروشنده انواع تجهیزات ماشین آلات راهسازی اعم از پمپ هیدرولیک بیل مکانیکی، پمپ گریدر و… است. 

امتیاز دهید
بازگشت به لیست

۲ دیدگاه در “چرا پمپ هیدرولیک صدا میدهد؟

  1. سامان گفت:

    سلام خسته نباشید. این صدا دادن پمپ هیدرولیک همیشه مشکل جدی ایه یا اینکه برخی اوقات عادیه؟

    1. sina گفت:

      سلام، ممنون از شما
      صدای پمپ هیدرولیک همیشه نشونه مشکل جدی نیست. گاهی وقتا به خاطر هوا گرفتن سیستم یا تغییر فشار طبیعی پیش میاد، ولی اگه صدا زیاد شد یا طولانی بود، بهتره سیستم رو چک کنین، چون ممکنه نشونه خرابی قطعات باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + 16 =